Zakaj prenova uredbe o varovanju osebnih podatkov?

 

Zakaj prenova z novo uredbo?

Od prve ureditve do danes se je svet precej spremenil predvsem na tehnološkem področju. Spremenil smo se tudi ljudje. Na trgu se je pojavila množica ponudnikov storitev za katere predstavljajo osebni podatki vrednost. Povečala so se tveganja zlorabe osebnih podatkov, vdori v zasebnost kakor tudi primeri terorističnih napadov, kjer so bili osebni podatki eden od vektorjev ali pogojev za izvedbo napadov.

Umetna inteligenca omogoča neslutene zmožnosti za diskriminacijo ponudbe kakor tudi cenovnih razredov storitev, ki jih fizične osebe ali organizacije prejemajo.

Podjetja načrtno zbirajo informacije o posameznikih. Kakovost teh informacij je vprašljiva pa vendar končni uporabniki – ponudniki storitev, ki uporabljajo te podatke za strukturiranje svojih produktov lahko sklepajo napačno in posamezniku na diskriminatoren način ponudijo storitev ali izdelek, ki morda sploh ne odraža dejanskega stanja ali ni izdelan na osnovi pravih vhodnih podatkov.

Posameznik v preteklosti ni imel vpogleda ne v podatke ne v algoritme, ki so pogosto osnova za parametre storitev ali izdelka, ki je posamezniku ponujena.

Z uporabo množičnega zbiranja podatkov in sodobnih tehnologij se izvaja online prodaja osebnih podatkov iz podatkovnih zbirk in iz iskalnikov.

Obstajajo ponudniki, ki v realnem času izvajajo dražbe in prodajajo osebne podatke.

Vse navedene izzive ima namen bolje urediti nova uredba.